Tietokirjallisuuden lukuvinkit

Thorey Hayden: Tiikerin lapsiAmerikkalainen psykologi kertoo tunnetuimmassa kirjassaan vakavasti häiriintyneen lapsen hitaasta toipumisesta. 

Merja Ojanperä: Kauneimmat villasukatKirja sisältää houkuttelevia ohjeita melko romanttisesta tyylistä pitäville. 

Peter Wohlleben: Puiden salattu elämäPuiden salattu elämä on sujuvasti kirjoitettu ja sympaattinen rakkaudentunnustus puille sellaisina kuin ne ovat.

Harding: Hanns ja RudolfSukulaismiehensä hautajaisissa muistopuhetta kuunnellut toimittaja yllättyi: hänen pankissa työuransa tehnyt isoenonsa olikin sodan jälkeen ollut Britannian armeijan sotarikostutkija, natsien metsästäjä.

Minna Ala-Heikkilä: Ei mitään hyvää minulleKirja on rankka tosikertomus maanviljelijäperheestä, jonka poika sairastuu anoreksiaan.

Aila Ruoho: Vartiotornin varjossaVartiotornin varjossa antaa puheenvuoron niille, jotka ovat irrottautuneet Jehovan todistajien liikkeestä. 64 haastateltavan kertomuksissa toistuvat samankaltaiset asiat, kokemukset sekä tiiviistä yhteisöstä että hylätyksi tulemisesta.

Mazzarella: Aurinkokissan vuosi70 ikävuottaan lähestyvä kirjailija pohdiskelee esseistin otteella läheisyyttä, uskollisuutta, vanhenemista, eläkkeelle siirtymistä sekä sukupolvien välisiä eroja ja suhteita.

Turvapaikkoja elämälleTurvapaikkoja elämälle kertoo Luonnonperintösäätiön 20-vuotisesta toiminnasta. 

Nukkekoti Väinölän jouluÄidit, älkää omiko tätä kirjaa. Tämä on myös hieno kuvakirja lasten kanssa katseltavaksi. Maria Malmström on julkaissut kolmannen kirjan nukkekodistaan Väinölästä. Kirja on joululahja kaikille nukkekotientusiasteille kovassa paketissa. Kirjasta löytyy tarkat ohjeet kymmeneen jouluruokaan sekä 14 joulukoristeiden ohjetta. Lisäksi 12 ohjetta joululahjoiksi esim. Reino-tossut (!), kiitolinja, lentokone ja nukketalo, ohjeet – mittakaavassa 1:12.

Voodoo : Afrikan arkeaVoodoon tekee erityisen kiinnostavaksi se, että sitä harjoitetaan usein rinnan kristinuskon kanssa.

Johanna Lehtinen: LaiturillaValokuvaaja Johanna Lehtisen ja toimittaja Tanja Hakalan kirja esittelee 11 kesäkotia merenrannalta tai saaresta Luvialla, Porissa tai Raumalla.
 

ChilikirjaVärikäs kirja kertoo chilistä, sen historiasta, levinneisyydestä, lajikkeista ja kasvattamisesta.

Mazzarella: Sielun pimeä puoliMary Shelleyn luoma Frankenstein on yksi modernin kauhukirjallisuuden klassikoista. Merete Mazzarella analysoi kirjassaan Shelleyn teosta ja sen taustoja. Mazzarellan kirjoitustyyli on rauhallinen ja miellyttävä. Kirja ei ole kovin paksu, eikä se tunnu raskaalta luettavalta.

Terra MaximaUusi luontokirja tutustuttaa meriin, mantereisiin, kasvillisuuteen ja eläimistöön. Kuvat hehkuvat usein aukeaman kokoisina ja värikylläisinä. Kirja tutustuttaa maapallon meriin, mantereisiin, kasvillisuuteen ja eläimistöön. Kirja yhdistää maantieteen ja biologian tiedot havainnollisesti kiehtovaan matkaan!

Hawking: Minun lyhyt historianiStephen Hawkingin omaelämäkerta Minun lyhyt historiani ei ole mikään massiivinen suurteos. 124-sivuinen kirja on nopealukuinen ja runsaasti kuvitettu katsaus maailman tunnetuimman tiedemiehen elämään.

 

Vaivaisukkojen paluuSuomen vanhojen kirkkojen ovenpielissä seisoo vielä 144 vaivaisukkoa ja yksi akka. Tutustu niihin monipuolisen ja viihdyttävän kirjan avulla. Monet eri alojen tutkijat ja asiantuntijat kertovat tässä kirjassa vaivaisukkojen merkityksestä niin entisaikojen ”sosiaalihuoltona” – ukkojen rinnassa oleviin aukkoihinhan kirkkokansa pudotti apunsa köyhäinhuoltoa varten.

Jessica Fellowes: Kartanon vuosiTelevisiosarja Downton Abbeyn ihailijat ovat saaneet ilokseen suomenkielisen kartanon vuodenkierron mukaan jäsennellyn kirjan.

 

Haasio: Sosiaalinen media ja kirjastotAri Haasion Sosiaalinen media ja kirjastot antaa tuoreen näkökulman siihen, mitä kirjastot ovat verkossa juuri tällä hetkellä.
 

TappotannerTeos ei ole varsinaista sotahistoriaa, vaikka paljon sota-ajasta kertookin. Sen sijaan se kertoo siviilien kärsimyksistä kahden totalitaarisen valtion puristuksissa. Vaikka ideologia oli erilainen sekä Hitlerin johtama Saksa että Stalinin johtama Neuvostoliitto kohtelivat alueen asukkaitaan huonosti. Tappotanner  paitsi vertailee myös rinnastaa näitä totalitaristia järjestelmiä toisiinsa.

Temppelin hämärästä matsurin vilinäänKauniisti kuvitettu nojatuolimatka Japanin kulttuurihistoriaan. Kirjassa käsittellään Japanissa vahvasti elänyttä ja edelleen vaikuttavaa uskonnollisuutta ja uskontoihin liittyviä rituaaleja. Myös uskonnon ja politiikan tiivis liitto tulee esille. Temppelit ovat keskeisiä sekä estetiikan vuoksi että pyhinä paikkoina.