Sarjakuvia

Mezzo: Love in vainVäkevä sarjakuvaromaani legendaarisen bluesmuusikon elämästä. Kirjan alkusanoissa todetaan, että ei "tarvitse olla musiikintuntija nauttiakseen kaikkien aikojen tunnetuimman bluesmuusikon henkilökuvasta". Se on totta; teos on nautinto ihan itsessään, bluesiin vihkiytymättömällekin, mutta kummasti Johnsonin henkilö ja hänen musiikkinsa alkavat kiehtoa.

Kas, kissaKahden piirtäjän yhteistyönä syntynyt sarjakuva-albumi sisältää riemastuttavia tarinoita kissan ja ihmisen yhteiselosta. Tarinat perustuvat tekijöiden omiin tai muilta kuultuihin kokemuksiin, ja ne ovat varmasti kovin tuttuja monille kissan sielunelämään tutustuneille.

 

Mummo 2Mummon toisessa albumissa muistellaan menneitä, käydään ulkomailla ja kokeillaan monenlaista uutta tutussa ennakkoluulottomassa ja hulvattomassa hengessä. Tällä kertaa myös Pappa ja pulska Kissi-kolli pääsevät kuviin hieman enemmän kuin ensimmäisessä albumissa.

HautuukotiAlison Bechdelin omaelämäkerrallinen sarjakuvaromaani kertoo hautaustoimistoa pyörittävästä perheestä ja hänen omasta aikuistumisestaan. Muisteluprosessin laukaisee omavaltaisen ja arvaamattoman isän kuolema, jota ainakin Alison pitää itsemurhana.

 

Näkymättömät kädetVille Tietäväisen sarjakuvaromaani kertoo tarinan, joka on totta joka päivä jollekulle, jossakin päin maailmaa. Köyhyys ajaa marokkolaisen Rashidin matkalle Eurooppaan, joka merkitsee hänelle toivoa paremmasta elämästä. Paperittoman siirtolaisen elämä on kuitenkin jotain muuta kuin toiveiden täyttymys.

EkoloogisetKyllähän sitä mielellään pyrkisi elämään eettisesti ja tekisi ekologisesti kestäviä valintoja. Mutta useimmiten arjen realiteetit, kiire, mukavuudenhalu, laiskuus ja muut inhimilliset luonteenheikkoudet tai yksinkertaisesti valintamahdollisuuksien puute tulevat väliin. Tämän todistaa hykerryttävästi Cyril Pedrosa sarjakuva-albumissaan Ekoloogiset.

LogicomixTartun kehuttuun ja ylistettyyn sarjakuvaromaaniin hieman varautuneesti: miten matematiikan, logiikan ja filosofian kysymyksistä voi saada kerronnallisesti toimivan sarjakuvan? Alkuun pelottaa hieman myös se, että jos yli 300-sivuinen teos esittelee vain monimutkaisia tieteellisiä kaavoja, taidan nukahtaa jo ennen puoliväliä.

Kolme varjoaPieni Joachim elää täydellistä elämää isänsä ja äitinsä kanssa maatalon töitä tehden ja luonnossa leikkien. Idylli hajoaa eräänä iltana, kun Joachim näkee ikkunasta kolme uhkaavaa varjoa. Siitä lähtien poikaa vaanivat hahmot eivät anna perheelle rauhaa. 

AarreMelkomoista ihmissuhdesoppaa, väärinkäsityksiä ja komiikkaa pyörittää ranskalainen sarjakuvantekijä Lucie Durbiano 1950-luvun Pariisiin sijoittuvassa albumissaan Aarre. Kepeänä ihmissuhdekoukeroiden pyörittelynä alkaneesta tarinasta ei lopulta selvitä täysin ilman draamaa ja tragiikkaa.

Ystäväni varjoAnne Muhonen julkaisi vuonna 2009 omakustanteena sarjakuva-albumin Ystäväni varjo. Päähenkilö on ujo nuori nainen, joka kärsii yksinäisyydestä. Hän alkaa keskustella oman varjonsa kanssa. Yllättäen puhumaan alkava varjo haastaa tytön suhtautumaan elämäänsä rennommin.