Takaisin

Hattulan kirjastossa

Hattulan pääkirjastolla on elokuussa tarjolla harvinaista herkkua, kun Karoliina Kauhasen Islanti-aiheinen Heima á Íslandi – Koti Islannissa -valokuvanäyttely aukeaa 1.8.2017.

– Näyttelyssä on esillä yli 40 kuvaa, mikä on alle prosentin kaikista kuvista, joita otin. Kuvien valikointi editointi ja näyttelykuntoon saattaminen vei puolen vuoden verran aikaa, Pilke-teatteria luotsaava ja kesän Hämeen Keskiaikafestivaalilla tuottajana työskentelevä Kauhanen kertoo.

Kuvien yhteyteen Kauhanen on koostanut nippelitietoa ja kokemuksiaan maasta, sekä merkinnyt karttaan kohdan, missä kuva on otettu.

– Matkustin Islannin ympäri useampaan otteeseen vaihto-opiskeluni aikana. Joskus on itsekin vaikea hahmottaa missä kukin paikka sijaitsi. Ja mikäli katsoja inspiroituu lähtemään matkalle, hän voi käydä katsomassa samoja paikkoja itse.


Elämä Islannissa näkyy valokuvissa, joiden keskiössä ovat luonto, eläimet ja vastakohdat.

– Näin ympärilläni pelkkiä kontrasteja; kukkia keskellä laava-aavikkoa, nurmikkoa joka päättyy jäätikköön. Islannin luonto ei ole ihmiselle ystävällinen; vuosittain turisteja loukkaantuu ja jopa kuolee, kun he eivät ymmärrä ja hahmota luonnon vaarallisuutta. Jos lähdet laava-arolle vaeltamaan ja jalkasi jää jumiin kivien väliin, lähin asutus voi olla satojen kilometrien päässä.

Islannissa vierailee vuosittain noin kaksi miljoonaa turistia. Kauhasen kuvissa ei ihmisiä näy.

– Tahdoin ikuistaa näkymän juuri sellaisenaan, ilman ihmisiä. Tämä vaati kuvausretkiä aikaisin aamulla ja paikallaan kököttämistä. Eläinotoksissa korostui tilannetaju ja nopea liipaisinsormi.

Kauhanen vietti syksyllä 2016 neljä kuukautta Bifröstin yliopistolla, noin 100 kilometrin päässä Reykjavikista. Yliopistolla oli käytössä auto, jota opiskelijat saivat käyttää kerran viikossa ruokaostoksiin lähimmässä kaupassa, 30 kilometrin päässä. Neljän kuukauden aikana sattui ja tapahtui; koulun auto oli rikki viisi viikkoa putkeen, lumimyrsky hautasi pikkuisen opiskelijakylän ja ikkunan alle ilmestyi lammasparvi laiduntamaan.

 

Heima á Íslandi – Koti Islannissa- valokuvanäyttely
•Avajaiset 1.8.2017 klo 18.
•Avoinna 26.8. saakka, vapaa pääsy.
•Hattulan Pääkirjasto, Kauppatie 3, 13720 Parola