Asukkaat innolla mukana Kalvolan kirjaston suunnittelussa

Kuva: Tähän tilaan Iittalan hyvinvointikeskuksessa tulee syksyllä Kalvolan uusi kirjasto. (Kuvaaja: Riitta Tuominen)

Hämeenlinnan kaupunginkirjasto tiedottaa 1.3.2017

Kalvolan kirjasto muuttaa syksyllä 2017 Iittalan hyvinvointikeskukseen. Uutta kirjastoa suunnitellaan parhaillaan. Kalvolan asukkaista koostuvaa raatia kuullaan kirjaston palveluita suunniteltaessa. Lisäksi kirjasto järjesti uuteen kirjastoon liittyvän asukaskyselyn johon vastasi 126 kalvolalaista.  Vastauksia tuli eri ikäryhmistä, myös nuorilta.

”Mukavaa, että Kalvolan kyselyyn vastasi niin suuri määrä ihmisiä. Erityisen ilahduttavaa oli se, että asukkaat olivat todella pohtineet uutta kirjastoa ja esittivät hyviä ideoita”, sanoo palvelupäällikkö Irmeli Isokivijärvi Hämeenlinnan kaupunginkirjastosta.

Uusin ja kiinnostavin aineisto esille

Kyselyyn vastanneet toivoivat, että uuden kirjaston kokoelman painopiste olisi uutuuskirjoissa, lasten- ja nuortenkirjoissa ja lehtivalikoimassa. Samaa toivoivat raatilaiset. Kyselyyn vastaajat olivat erityisen huolissaan lasten ja nuorten kokoelmien ja tilojen riittävyydestä. Toiveet pyritään huomioimaan mahdollisimman hyvin uudessa kirjastossa. Vaikka uusi kirjastotila on nykyistä pienempi, sinne tulee tuoretta ja kiinnostavaa aineistoa eri-ikäisille kirjastonkäyttäjille.

”Siitä huolimatta, että kokoelma pienenee, sen käytettävyys saattaa silti kasvaa. Pienestä määrästä hyvin esillä olevia kirjoja saattaa usein helpommin löytää itseä kiinnostavat teokset. Esimerkiksi kirjastoauton valikoimasta on joskus helpompi löytää kirjoja kuin suuren kirjaston kokoelmista”, sanoo Irmeli Isokivijärvi.

Varaukset ja siirtokokoelmat täydentävät aineistoja

Kalvolan asukkaat voivat myös hyödyntää muiden Hämeenlinnan kirjastojen kokoelmia tekemällä maksuttomia varauksia. ”Kalvolaisten käytössä on koko Hämeenlinnan kaupunginkirjaston satojen tuhansien kirjojen kokoelma. Ei muuta kuin varaamaan kirjoja!”, sanoo Irmeli Isokivijärvi. Varatun aineiston voi noutaa Kalvolan kirjastosta. Aineistoa voi varata joko omatoimisesti Vanamo verkkokirjaston kautta tai kirjaston asiakaspalvelusta. Henkilökunta auttaa varausten tekemisessä, jotta myös ne, joiden on hankala käyttää internettiä, saavat tilattua haluamaansa aineistoa muista kirjastoista.

Kalvolan uuden kirjaston valikoimaa täydennetään myös siirtokokoelmilla. Tämä tarkoittaa sitä, että muista kirjastoista tuodaan aineistoa lainattavaksi Kalvolan kirjastoon vaihtuvista aihepiireistä. Kirjasto tekee myöhemmin tänä vuonna lehtivalikoimasta vielä erilisen asiakaskyselyn, jotta kirjastoon saadaan juuri ne lehdet, joille on eniten kysyntää. Kysely toteutetaan verkossa Osallistava valinta –ohjelmalla.

Aukioloaika pitenee

Suurin osa asukaskyselyyn vastaajista ilmoitti toivovansa, että kirjastoon pääsisi myös viikonloppuisin. Tällä hetkellä kirjasto on auki vain arkisin. Nykyisten suunnitelmien mukaan uudessa kirjastossa olisi asiakaspalvelua kuusi tuntia arkipäivisin. Tämän lisäksi kirjastoa voi käyttää omatoimisesti aamuisin, iltaisin ja viikonloppuisin lainaus- ja palautusautomaattia käyttäen. Kirjasto olisi näin asukkaiden käytössä aamuseitsemästä iltayhdeksään asti.
Iittalan hyvinvointikeskus sijaitsee lähellä kauppaa sekä linja-auto- ja rautatieasemia. Kirjastoon on helppo poiketa vaikka kauppareissulla. Kirjastossa on myös mukava odottaa linja-autoa tai junaa vaikka lukemalla lehteä, lainaamalla kirjoja tai käyttämällä kirjaston tietokoneita. Laajentuneet aukioloajat palvelevat myös niitä, jotka joutuvat odottelemaan bussia aamuisin tai iltaisin.

Tapahtumia, oleilua ja kokoustilaa

Asukaskyselyn mukaan kirjastoon toivottiin lisää tapahtumia. Eniten toivottiin lasten ja nuorten tapahtumia, satutunteja ja kirjallisuusiltoja. Kirjastoon ehdotettiin myös mm. käsityötapahtumia, elokuvailtoja nuorille, pelitapahtumia, luentoja ja lukupiirejä. Kirjasto toivookin yhteistyötä eri tahojen kanssa tapahtumien järjestämiseksi. Kirjaston tapahtumissa voidaan tietyiltä osin hyödyntää myös hyvinvointikeskuksen muita tiloja.

Yhdistysten ja muiden ryhmien kokoontumista varten kirjastossa on kokoustila, johon tulee iso näyttö ja muuta tekniikkaa. Tila on maksutta yhdistysten käytössä. Hyvinvointikeskuksen ala-aulaan kirjaston viereen tulee kahvila. Kirjaston lehtiä voi halutessaan lukea myös kahvilassa.

Uusi kirjasto aukeaa syksyllä

Näillä näkymin Kalvolan nykyinen kirjasto sulkeutuu juhannuksen jälkeen. Sen jälkeen kirjasto tyhjennetään. Uusi kirjasto aukeaa nykyisen aikataulun mukaisesti syyskuussa.

Syksystä lähtien koululaisia ja muitakin asukkaita palvelee myös kirjastoauto, joka pysähtyy Iittalan yhtenäiskoulun pihassa kerran viikossa. Kirjastoautoa voivat toki käyttää muutkin kuin koululaiset ja opettajat.

Lisätietoja: Palvelupäällikkö Irmeli Isokivijärvi, p. 03-621 3632,  irmeli.isokivijarvi@hameenlinna.fi